Commandeur Accountants & Adviseurs - Werkwijze  

Commandeur Accountants & Adviseurs - Prijsindicatie

  Commandeur Accountants & Adviseurs - Overstapservice

 

Wijziging lage btw tarief

 

Als de Eerste Kamer akkoord gaat, stijgt het lage BTW-tarief per 1 januari 2019 van 6% naar 9%. Voor u als BTW-ondernemer heeft dit de volgende consequenties ten aanzien van het leveren van goederen en het verrichten van diensten die onder dit lage tarief vallen.

 

 • Leveringen van goederen en het verrichten van diensten die in 2019 plaatsvinden zijn vanaf  1 januari 2019 belast met 9% BTW. Het hoge tarief van 21% blijft ongewijzigd.
 • Administratieve attentiepunten:                       
 • Aanpassen offertes, kassa en boekhoudprogramma's. Voor gebruikers van Unit4 Multivers geldt dat het boekhoudprogramma vanaf 1 januari 2019 na aanpassing automatisch gaat rekenen met 9%. In geval er in 2019 nog met 6% moet worden gerekend, wordt geadviseerd een nieuwe BTW-code aan te maken van 6%. Hiervoor kunt u contact met ons opnemen.
 • Administratief en op de factuur vastleggen van het moment van levering of verrichting. 
 • Controleer het BTW-tarief op (standaard)facturen. 
 • Indien gewenst het doorberekenen van de verhoogde BTW in lopende contracten, bijvoorbeeld bij vaste prijsafspraken inclusief 6% BTW. De afnemer mag dit niet weigeren.

Overgangsmaatregel

Er komt geen overgangsmaatregel. Dat betekent dat het moment waarop de btw verschuldigd is, bepaalt hoe hoog het lage btw-tarief is.

 

Vooruitbetalingen

Op in 2018 ontvangen vooruitbetalingen is het tarief van 6% van toepassing, ongeacht wanneer de factuur wordt verzonden of wanneer de prestatie wordt verricht. Wil sprake zijn van een vooruitbetaling, dan moeten alle relevante elementen van de prestatie bekend zijn op het moment van de betaling. Bij het ontvangen van een vooruitbetaling van een andere ondernemer of rechtspersoon die geen ondernemer is, is het verplicht hiervoor een factuur met BTW uit te reiken.

 

Reguliere betalingen

Voor reguliere betalingen voor prestaties maken we onderscheid tussen drie situaties:

 1. Bij toepassing van het kasstelsel is btw verschuldigd op het moment waarop de betaling wordt ontvangen. Is dat in 2018, dan geldt het tarief van 6%. Is dat in 2019, dan is het tarief 9%.
 2. Heeft de ondernemer een factureringsplicht, dan is de btw verschuldigd op het moment van uitreiken van de factuur. Een factureringsplicht geldt voor prestaties aan andere ondernemers en aan rechtspersonen die geen ondernemer zijn. Ook geldt een factureringsplicht voor afstandsverkopen en intracommunautaire leveringen. Als de prestatie nog niet is verricht, is er nog geen factureringsplicht.
 3. Heeft de ondernemer geen factureringsplicht -bijvoorbeeld bij prestaties aan particulieren- en past hij niet het kasstelsel toe, dan is de btw verschuldigd op het moment waarop de prestatie wordt verricht. Is dat in 2018, dan geldt het tarief van 6%; is dat in 2019, dan geldt het tarief van 9%. Het moment waarop de factuur wordt uitgereikt is niet van belang in dit geval.

Voor nadere informatie en ondersteuning kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

Koken met collega's

 

Afgelopen zaterdag hebben wij met collega's gekookt bij kookstudio WFO in Zwaagdijk.

 

We hebben heerlijke Spaanse tapas gemaakt en daarna mochten wij alles ook nog op eten!

AVG de nieuwe wet bescherming persoonsgegevens (Wbp)

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geldt dan niet meer.

 

Wat verandert er?


De AVG zorgt onder meer voor:

 • Versterking en uitbreiding van privacyrechten;
 • Meer verantwoordelijkheden voor organisaties;
 • Dezelfde, stevige bevoegdheden voor alle Europese privacytoezichthouders, zoals de bevoegdheid om boetes tot 20 miljoen euro op te leggen.

Hoe word je AVG proof?

 

Begin met een nulmeting: waar sta je nu, zowel technisch als organisatorisch? Na de nulmeting wordt duidelijk waarin je nog stappen moet zetten om AVG-proof te worden. De nulmeting houdt in dat je per gegevensstroom inventariseert welke persoonsgegevens er nu worden verzameld, hoe die worden verwerkt, waarvoor en met wie deze gegevens worden gedeeld.

Ook moet je vaststellen wie nu (intern en extern) toegang heeft tot welke persoonsgegevens en hoelang de persoonsgegevens nu worden bewaard. Ook leg je vast hoe je de persoonsgegevens hebt beveiligd. Vervolgens toets je de uitkomsten aan de eisen die de AVG stelt aan al deze verwerkingsactiviteiten.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Commandeur Accountants & Adviseurs of kijken op de volgende pagina https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/avg-nieuwe-europese-privacywetgeving/algemene-informatie-avg

 

 

 

 

 

Jacqueline 25 jaar in dienst

Wij zijn super blij met Jacqueline die vandaag 25 jaar bij ons kantoor in dienst is!

 

Jacqueline van harte gefeliciteerd! Wij hopen dat je het nog lang vol zult houden bij ons!

 

Mocht u haar willen feliciteren, haar e-mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Aangiftestress????

{fastsocialshare}

 

Heeft u al uw jaaropgaven 2017 ontvangen en ziet u er tegenop om aangifte inkomstenbelasting te doen?

 

Zoek uw gegevens bij elkaar en kom bij ons langs, dan regelen wij het indienen van uw aangifte!

 

 

Klantbeoordeling

Commandeur App

Download de app in de App Store

Download de app van Google play

Parkeerbelasting verschuldigd bij stilstaan om te bellen

15-08-2019 – De Gemeentewet staat toe dat gemeenten parkeerbelasting heffen. Het begrip parkeren houdt in het gedurende een … Lees verder...

Auto met transportschade is nieuw voor bpm

15-08-2019 – Bij de registratie in Nederland van een personenauto of motorfiets moet belasting van personenauto’s en … Lees verder...

Copyright © 2019 Commandeur Accountants & Adviseurs.
Aan de inhoud op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.

Nederlandse Beroepsorganisatie van AccountantsNederlands Instituut van Register Payroll AccountingRegister BelastingadviseursOnze Facebook paginaOnze LinkedIn pagina